Kuhinjske radne ploče

Odabir materijala za radnu ploču nije tako jednostavan kao nekad jer danas postoji beskrajno veliki izbor boja, uzoraka i tekstura zahvaljujući novim materijalima i aplikacijama. U trendu je korišćenje većeg broja materijala, pri čemu se tipovi utvrđuju na osnovu funkcija određenih delova radne ploče.

Na primer, možete koristiti masivne sintetičke materijale u jednom delu kuhinje, ili nerđajući čelik pored površine za kuvanje. Ili možete uskladiti materijal radne ploče i ormarića koji se nalaze na zidu, a drugu vrstu materijala odabrati za radnu ploču sudopere u sredini kuhinje. Osim što čine vaše radne površine funkcionalnijim, materijali koje odaberete za radne ploče mogu naglasiti vašu dekorativnu koncepciju. Drvo je, na primer, prirodan izbor za kuhinju u seoskom stilu, dok beton izgleda zgodno u kuhinji savremenog izgleda.

Beton se može liti u kalupe na licu mesta ili primeniti u već gotovom obliku. Možete obojiti ili kreirati jedinstveni mozaik koristeći kamenje, komadiće stakla, porcelan, pločice, školjke ili bilo šta drugo što biste hteli dodati. Ne postoje čvrsta pravila u vezi sa bilo kojim materijalom koji odaberete, ali faktor koji bi trebalo da igra važnu ulogu u vašem odabiru je održavanje. Neki materijali zahtevaju veću brigu od ostalih.

Mermer

[image position=”left” border=”smallBorder” url=”https://mbprojektbl.com/wp-content/uploads/2013/04/south-yorkshire-marble-kitchen-worktops.jpg” width=”420″ height=”320″/]Mermer se, na primer, mora periodično zaštititi jer može upijati tečnosti koje će pokvariti njegov izgled. Ako nemate vremena za održavanje, možete li se pomiriti s ožiljcima koje ostavlja svakodnevna upotreba?Sledi opis različitih materijala koje možete odabrati za vaše radne ploče. Nakon što pročitate o karakteristikama svakoga od njih, možete se odlučiti koji će od njih biti prikladan za vaše potrebe. Dakle, razmislite o odabiru svakog tipa kao o mogućnosti usklađivanja sa pozadinom.
Keramičke pločice Keramičke pločice su večito u trendu. Budući da ne propuštaju vodu, idealne su za postavljanje kod sudopera. One su takođe trajne, otporne na ogrebotine, vatru i mrlje. Osim njihove praktičnosti, keramičke pločice nude najveću mogućnost za dodavanje boja, uzorka i teksture vašoj kuhinji. Dizajn po narudžbini unosi u prostor unikatnost. Ručno obojene, uvozne i antikatne verzije su vrlo skupe, ali vi možete kombinovati jeftinije standardne pločice sa reljefnim uzorkom kako biste kreirali jedinstvene dizajne i zidne kompozicije.

Plastični laminat 

[image position=”left” title=”Plastični laminat (Najzastupljeniji oblik kuhinjske radne ploče)” border=”smallBorder” url=”https://mbprojektbl.com/wp-content/uploads/2013/04/kitchen-worktops.jpg” width=”420″ height=”320″/]Izrađen od nekoliko slojeva melamina i papira i spojen plastičnom smolom pod temperaturom i pritiskom i zatim slepljen u ivericu ili šperploču. Plastični laminat je jeftin, lako se ugrađuje i dostupan je u širokom rasponu boja i uzoraka. Plastični laminat dobro podnosi mrlje i blage ogrebotine, ne propušta vodu, ali se može ogrebati oštrim nožem, a ukoliko na njega stavite vrući lonac, ostaće trag. U tom slučaju ne postoji mogućnost popravke već ga morate zameniti. Skuplji laminati sa čvrstim jezgrom eliminišu ružne crne rubove na spojevima jer boja prolazi kroz celi materijal.

Masivni sintetički materijali

Ovo je izuzetno trajan sintetički materijal koji je izrađen od poliestera ili akrilika i koji se lako održava. Skup je gotovo kao i luksuzni granit ili mermer, ali je dugotrajan. U potpunosti je vodonepropustan, a bilo kakva ulegnuća ili ogrebotine koje mogu nastati možete popraviti laganim brušenjem pomoću brusnog papira.
Kamen Mermer i granit su verovatno najskuplji materijali koje možete izabrati za radnu ploču. Iako je mermer kamen, to je zapravo mekan porozan materijal koji se može lako izdubiti i zamrljati. Radna ploča od granita, koja se danas smatra šik, atraktivan je statusni simbol. Poput mermera, granit ima ravnu površinu omiljenu kod onih koji prave kolače, ali za razliku od mermera on manje upija tečnost što ga čini otpornijim na mrlje.

Drvo 

[image position=”left” border=”smallBorder” url=”https://mbprojektbl.com/wp-content/uploads/2013/04/wooden-worktops.jpg” width=”420″ height=”320″/]Drvo je bez premca zbog svoje prirodne topline i lepote. Ali ono se širi i skuplja zavisno od uslova okoline i može se iskriviti ako je izloženo delovanju vode. Kako biste zaštitili drvenu radnu ploču, nanesite na nju završni sloj politure; druge alternative uključuju periodično nanošenje laka ili ulja. Tikovina je izvrstan izbor za drvenu radnu ploču. Još jedna opcija je “mesarski panj”. To je zapravo laminirani drveni proizvod. Slatki javor je najtrajnije drvo za izradu “mesarskog panja”.

Nerđajući čelik 

[image position=”left” border=”smallBorder” url=”https://mbprojektbl.com/wp-content/uploads/2013/04/kitchen-worktops-1.jpg” width=”420″ height=”320″/]Mnoge današnje kuhinje karakteriše upotreba metala, ali one uprkos tome ne izgledaju hladno. To je većinom zbog toga što dizajneri uvode ravnotežu upotrebljavajući žive boje i materijale poput keramike ili drveta. Nerđajući čelik koji se koristi kao radna ploča, bilo da se radi o njenoj celoj površini ili samo jednom njenom delu, može izgledati vrlo prefinjeno, naročito s drvenim ukrasom. Nerđajući čelik je podložan struganju, mrljama, pa zato nabavite proizvod s visokim sadržajem hroma i nikla.