Jednostavni garderobni plakari i sistemi otvaranja

Izbor odgovarajućih vrata i kako se ona otvaraju, zavisi od prostora koji je slobodan ispred ormara ili sličnog spremišta kao i veličini i obliku prostorije.

U našoj ponudi ćete naći veliki izbor vrata za pokrivanje ormara i drugih tipova ostava. Svakako, ne radi se samo o dizajnu nego i o načinu kako će se otvarati. A upravo je ovo posebno važno, naročito ako se nameštaj pravi po meri.

Vrata na šarkama omogućuju najbolji pristup unutrašnjosti ostave, ali im je zato nisu najprikladnija za male stanove i prostorije. Uska, dvokrilna vrata, to je dobar kompromis. Kod otvaranja im je potrebno manje prostora, ali je i pristup unutrašnjosti uži. Imaju još jedan nedostatak. Budući da su umesto jednog krila potrebna dva, ovakav izbor je mnogo skuplji.

Klizna vrata kližu po najčešće dvokanalnoj šini ili nekom drugom kliznom mehanizmu. Ovakvi plakari se ne mogu u potpunosti otvoriti, pa je pristup unutrašnjosti donekle ograničen. To znači da ovakvi ormari nisu prikladni za odlaganje većih predmeta, ali veštim manevrisanjem, mogu se spremiti i predmeti koji su veći od samog otvora. Budući da se vrata otvaraju tako što klize jedna preko drugih, ispred ormara nije potreban veliki prostor.

Vrata na rasklapanje sa šarkama harmonika. Za njih su neophodne specijalne šarke i okov Praktična su za dugačke ormare ili više spojenih. Omogućuju lagan pristup celom spremištu osim prostora uz same stranice. Nedostatak je takvih vrata da otvorena zauzimaju jedan mali deo u prostoru. Ugradni ormar i slična spremišta uopšte se ne moraju pokrivati vratima. Obične roletne sa sistemom podizanja takođe su veoma praktična. Pristup ovakvom plakaru donekle je ograničen samo pri vrhu, ali tamo se mogu odložiti stvari koje se ne koriste često.